Over Borstvoeding Lactatiekundige praktijk Baby & Balans Bilthoven Bosch Duin Huis ter Heide Hollandse Rading Lage Vuursche

Over borstvoeding

Borstvoeding heeft veel gezondheidsvoordelen voor moeder & kind. Dat weten we inmiddels allemaal. Toch kan het geven van borstvoeding vooral in het begin wel eens lastig, gevoelig, of in elk geval een 'uitdaging' zijn. Dan is goed om te weten waar je het allemaal voor doet. Ook goed om te weten is dat de ervaring van veel moeders is dat borstvoeding geven vaak na een tijdje steeds gemakkelijker en leuker wordt. Zeker met de juiste begeleiding. Blijf met vragen of problemen over borstvoeding niet zitten, maar plan tijdig een consult met een lactatiekundige IBCLC in. Hieronder heel in het kort een aantal voordelen van het geven van borstvoeding voor jou en voor je kindje.

Voordelen voor je baby

Moedermelk heeft een unieke samenstelling en bevat levende cellen, waaronder belangrijke  antistoffen, waarmee het zich onderscheidt van kunstvoeding. Deze stoffen zorgen ervoor dat je kindje minder snel ziek wordt en zorgt tegelijkertijd voor een betere ontwikkeling van het immuunsysteem. Borst gevoede kinderen hebben onder andere minder vaak en / of minder ernstige infecties van de luchtwegen, oren, maag en darmen, urinewegen en van de hersenvliezen.

Borstvoeding beschermt  tegen overgewicht, allergische aandoeningen, diabetes type 2, ziekte van Crohn en hart- en vaatziekten. Op de lange termijn hebben borst gevoede baby's als volwassenen een lagere bloeddruk, lager cholesterol gehalte en presteren ze gemiddeld enkele punten hoger op intelligentietesten. Deze gezondheidsvoordelen zijn bevestigd door verschillende wetenschappelijke onderzoeken.

Voordelen voor jou als moeder

Moeders die hun kindje borstvoeding geven verliezen direct na de bevalling minder bloed. Ook blijft bij moeders die borstvoeding geven de eerste maanden na de bevalling de menstruatie langer uit en komen zij gemakkelijker weer terug op hun gewicht van voor de zwangerschap. Verder is er overtuigend wetenschappelijk bewijs dat het geven van borstvoeding beschermt tegen reumatoïde artritis en mogelijk tegen borstkanker voor de overgang en eierstokkanker.


Moedermelk is gratis, spaart het milieu, is altijd klaar voor gebruik zonder gevaar voor bederf, moedermelk is altijd goed van samenstelling en is een rustmoment. Als je baby onrustig is, zal hij gerustgesteld worden door het zuigen aan de borst.  Hij hoort en voelt je hartslag en je ademhaling en je baby ligt lekker warm. In tegenstelling tot het geven van kunstvoeding mag borstvoeding op verzoek, dus zonder tijdschema's of limieten gegeven worden.

Borstvoeding kan best een uitdaging zijn

Hoewel het geven van borstvoeding heel natuurlijk is en het een fysiologisch gezien natuurlijk gevolg is van je zwangerschap, kan het geven van borstvoeding -  vooral in het begin - weleens een 'uitdaging' zijn. Het kan onzekerheid oproepen, gevoelig zijn of op wat voor manier dan ook niet zo gaan als je je had voorgesteld. Een fabel is dat het normaal is dat borstvoeding geven pijn doet; afgezien van wat gevoeligheid bij het eerste aanleggen in je kraamtijd zou borstvoeding geen pijn moeten doen. Als je toch pijn ervaart - of blijft ervaren - is dat een goede reden om de hulp in te roepen van een deskundige op het gebied van borstvoeding. Wacht hier niet te lang mee, een tijdig consult met een lactatiekundige IBCLC kan veel problemen voorkomen.

De unieke samenstelling van moedermelk

In moedermelk zit alles wat een baby nodig heeft. De samenstelling past zich steeds aan, aan de behoefte van je kindje, naarmate hij op zij groeit. Wist je dat de moedermelk van te vroeg geboren baby's qua samenstelling speciaal is afgestemd op de behoefte van deze soms heel kleine, kwetsbare kindjes? Moedermelk verschilt ook van samenstelling per dag, zelfs per voeding en ook tijdens de voeding is er verschil in de eerste melk en de laatste melk. Als een moeder een infectie doormaakt, bijvoorbeeld een griep- of verhoudheidsvirus, maakt haar lichaam voor zichzelf antistoffen aan en de baby krijgt deze specifieke antistoffen dan via de moedermelk binnen waardoor de baby direct ook is beschermd tegen deze infectie. De kleur, geur, en smaak van moedermelk varieert met wat de moeder eet, zodat de baby later een betere smaakontwikkeling heeft en  gemakkelijker zal wennen aan vast voedsel. De eerste 6 maanden heeft een baby  die volledig borstvoeding krijgt, optimaal drinkt en op verzoek mag drinken  naast borstvoeding geen andere voeding nodig. 

De enige uitzondering hierop zijn de vitamines D en K. Van nature zitten deze vitamines  ook  in moedermelk. Doordat onze leefgewoontes zijn veranderd, is aanvulling met deze vitamines nodig. Dit wordt in je kraamtijd besproken door je verloskundige, je kraamverzorgende, of door de verpleegkundige van het consultatiebureau.

Links

www.borstvoeding.com

www.voedingscentrum.nl

www.richtlijnborstvoeding.nl

https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-vergelijken/zwanger#borstvoeding


Praktijk Baby & Balans

Jacquelien Winkelman-Pieterson
Lactatiekundige IBCLC
Multatulilaan 17

2251ZW Voorschoten

[email protected]
06-48414740


Openingstijden

maandag 9.30 - 17.00
dinsdag 9.30 - 17.00
woensdag 9.30 - 12.00
donderdag 9.30 - 17.00
vrijdag 9.30 - 17.00
zaterdag 10.00 - 12.00
zondag 10.00 - 12.00 


Werkgebied

Den Haag - Noord
Katwijk
Leiden
Leiderdorp

Leidschendam 

Noordwijk
Noordwijkerhout

Oegstgeest
Sassenheim

Valkenburg
Voorburg
Voorhout

Voorschoten
Warmond

Wassenaar

Zoetermeer 

Zoeterwoude

Praktijkgegevens

KvK 75353113
BTW NL001758866B97
IBAN NL85INGB0009098933
AGB-code behandelaar 90108271
AGB-code praktijk 90067330 
IBCLC nr. L-160390
NVL-lid nr. 82219
VSBB-lid nr. 2022